Saturday, March 25, 2017

Извештај са конференције Национално слушање Дунавске стратегије

НОВИ САД – У петак, 24. марта 2017. године,  одржана је конференција Национално слушање Дунавске стратегије, у организацији Покрајинског секретаријата за регионални развој, Скупштине Аутономне покрајине Војводине и НВО Свет и Дунав, са почетком у 10,00 сати, у Великој сали Скупштине.

Конференцију је отворио председник Скупштине Иштван Пастор, док је у уводном делу говорила Ана Илић, национални координатор за ЕУСДР у Републици Србији и заменик директора Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, Небојша Војновић, подсекретар покрајнског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Штефан А.Лутгенау, председник Дунавског цивилног форума, Ајзенштат, Аустрија и Матија Вилфан, шеф ДСП  Брисел, Белгија.

Овогодишње Национално слушање ДУНАВСКЕ СТРАТЕГИЈЕ организовало се уз подршку немачке савезне покрајине ‒ Баден-Виртемберг и Фондације Фостер Европа из Аустрије, као и Скупштине АП Војводине и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу. Национално слушање одржава се као годишњи састанак свих заинтересованих страна ‒ учесника у спровођењу Дунавске стратегије у Републици Србији. На овогодишњој конференцији сумирани су досадашњи постигнути резултати и представљени програми прекограничне и транснационалне сарадње у којима учествује Република Србија.

Уз детаљан извештај националног координатора за спровођење ЕУСДР у Србији, Ане Илић, као и представљања предстојећих финансијских инструмената- програма ЕУ за период до 2020 и даље, од стране Санде Шимић, помоћника директора, сектор за програме прекограничне и транснационалне сарадње: Финансирање пројектних идеја у Дунавском региону кроз програме прекограничне и транснацоналне сарадње у име министарства за образовање, скупу се обратио Виктор Недовић, координатор приоритетне области 7 ЕУСДР и помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграцијеМинистарство просвете, науке и технолошког развоја са ивештајем о лидерском учешћу Србије у програмима ЕУ за образовање.

Националном слушању ЕУСДР у Србији, ове године активно је узело учешћа више од 90 представника локалних управа, организација цивилног друштва, државних управа, универзитета, приватних компанија, јавних предузећа и представника ЕУ организација надлежних за имплементацију Дунавске стратегије на подручју 14 европских и неевропских земаља.

Овогодишње НСДС протекло је у интерактивном скретању пажње стручне јавности на алармантне податке из свакодневног живота, са темама кључно везаним за образовање, поражавајућу статистику, законска и нормативна акта, безбедност људи и животиња.
Post a Comment

Danube Dayli News: Study: Human waste remains main source of fecal pollution in the river Danube

Karl Landsteiner University of Health Sciences, Technische Universität Wien and the Medical University of Vienna present the findings of th...