FB

Thursday, February 25, 2021

Inicijativa za zaštitu prirodnog javnog dobra Šodroša, Kameničke ade, Dunavca i Ribarskog poluostrva

 

Polazeći od činjenice da je deo Ribarskog ostrva Studijom zaštite Republičkog zavoda za zaštitu prirode iz 2006. već prepoznat i opredeljen za zaštitu kao Spomenik prirode, prostor Kameničke ade sa rukavcem Dunava predstavlja značajno veću površinu sa delimično očuvanim prirodnim karakteristika u plavnoj, nebranjenoj zoni.



Do sada izdvojeni delovi prostora priobalja Novog Sada bilo kao područja u postupku zaštite (Ribarsko ostrvo) ili staništa zaštićenih vrsta (delovi Kameničke ade) nisu obuhvatili vodene ekosisteme. Rešenjem Pokrajinskog zavoda o uslovima zaštite prirode za Plan generalne regulacije u izradi izdvojen je samo uži pojas šumske vegetacije Kameničke ade, ali ne i plavno područje Podunavlja – Dunavac i Šodroš, sa submerznom, flotantnom i emerznom vegetacijom, utočište ptica vodenih staništa, mrestilište riba, stanište barske kornjače i prostor njenog razmnožavanja, jedne od deset vrsta vodozemaca i gmizavaca na širem prostoru.


Celovitost/povezanost Ekološke mreže u pogledu plavnih područja i zona sa prirodnim režimom vodostaja za registrovane strogo zaštićene vrste ptica, vodozemaca, riba i vilinskih konjica su od posebnog značaja za opstanak njihovih populacija, kao strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta.

No comments:

Shopping

Small online shopping 🛒 store Invitation Favorite online shopping 🛍️ https://temu.to/m/ezr04xckyqt